Uppteckning nummer NM-MKU423_12

Upptecknare: Helmer Granbom

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Ånge

Föräldrarna kallades alltid mamma och pappa, aldrig mor och far. Mormor kallades "momma" och morfar alltid morfar. Vad namnen beträffar visst vi barn att morfar hette Gustav Vilhelm Bremer, men vad mormor hette visste vi aldrig. Farfar och farmor kallades alltid så och att farfar dessutom hete Hans Persson visst vi därför, att hans gård hette Hana-Pers-gården, vad farmor hade namn visste vi inte.

"Du tilläts vi säga till mor och far när vi var små likaså kunde vi tillåtas säga du morfars och farfars, men när vi ansågs fått vett not att vara artiga fick vi lov säga "E" enligt provinsdialekten, ("I" hörde nog hemma på andra platser.) Samma gällde bekanta och främmande. Aldrig tant och farbror. Däremot kunde "moster" förekomma, när barn tilltalade främmande kvinnor.

Nordiska museet. Frågelista. NM. 174. Barn i föreskoleåldern.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: KU423